Wist u dat vermoeidheid tijdens sport niet komt door “verzuring”?

In het artikel “Visie op vermoeidheid deel 1” beschrijft Wim Burgerhout (bekent fysioloog) in vakblad Sportgericht de recente inzichten en zijn visie op vermoeidheid. Zo schrijft hij dat recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat:

⦁ De H+ ionen (die zouden zorgen voor de verlaagde pH waarde) niet afkomstig blijken te zijn van melkzuur, maar ontstaat door toegenomen splitsing van ATP.
⦁ De vorming van lactaat (de zuurrest van melkzuur) bij anaerobe energieproductie er juist voor zorgen dat de H+ ionen gebonden worden, waardoor het milieu in de spier minder zuur wordt.
⦁ De resterende pH-daling in de spiervezel te gering is om de stofwisseling te belemmeren
⦁ Lactaat geen afval product is, maar een nuttige brandstof voor het hart, de hersenen en de aerobe spiervezels.

Toch worden melkzuur en lactaat als de boosdoener aangemerkt door sporters, TV-commentatoren, kranten en vakbladen. Waarschijnlijk komt dit doordat de verzuringstheorie van Otto Meyerhoff en Archibald Hill de Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde won in 1922. Generaties fysiologen, (para)medici, trainers en sporters hebben geleerd dat vermoeidheid bij zware inspanning wordt veroorzaakt door melkzuur. Helaas is de wetenschap nog niet gekomen met een bruikbaar alternatief, waardoor we de term “verzuring” nog steeds blijven gebruiken.

In zijn volgende artikel beschrijft Wim Burgerhout de belangrijkste theorieën over het ontstaan van vermoeidheid anno 2017. Ook zal hij aandacht besteden aan pathologische vermoeidheid zoals chronisch vermoeidheidssyndroom en overtrainingssyndroom. Gaat dit aanknopingspunten geven voor preventie en behandeling? Daarover meer in onze volgende nieuwsbrief. Bron: Sportgericht 2017 nr.5 p20-22

© 2024 - Alle rechten voorbehouden - Mensendieckpraktijkkralingen

Website laten maken? Doelbewust.nl