“Gameboyrug” (bron: nieuwsbrief aug 2016) Effecten

Effecten van verkeerd zitten bij jongeren – door Orthopedisch Chirurg P.J.M. van Loon
De gameboyrug kenmerkt zich door een thoracolumbale kyfose. Het hoofd staat in antepositie, de thoracale wervelkolom tot en met hoog lumbaal is versterkt kyfotisch en de laag lumbale wervelkolom is vlak of heeft een diepe lage lordose. Opvallend is de zeer verkorte musculatuur aan de achterzijde van de benen, waardoor de bewegingen van de rug beperkt blijven. Rechtop zitten met gestrekte benen is niet meer mogelijk. Eveneens zijn er zichtbare veranderingen in het looppatroon. Jongens neigen naar exorotatie in de heupen en varusstand in de knieën en meisjes naar adductie (het hangen in de heupen) en overstrekte knieën.

Bij de buktest, met gestekte benen voorover buigen, is er in de meeste gevallen een ruime afstand tussen vingers en grond (zie plaatje) en vertoont de rug een versterkt flexie patroon in de thoracale wervelkolom of bij de thoracolumbale overgang.

In onze praktijk behandelen we jongeren met een gameboyrug met behulp van oefeningen en aanpassingen in hun levensstijl. Oefeningen zullen onder meer gericht zijn op extensie, mobilisatie en coördinatie en er wordt onder andere aangeleerd hoe gunstig te zitten, gamen, tv te kijken en huiswerk te maken.

© 2024 - Alle rechten voorbehouden - Mensendieckpraktijkkralingen

Website laten maken? Doelbewust.nl